Spot Bitcoin ETF’lerinden Son Bir Ayın En Yüksek Günlük Girişi
Bitcoin fiyatının son günlerde 54 bin dolar seviyesine gerilemesine ve mart ayındaki zirveden yaklaşık olarak %25’lik bir geri çekilme olmasına rağmen 5 Temmuz tarihinde spot Bitcoin ETF’lerinde 143 milyon dolarlık giriş gerçekleşti. Bu miktar aynı zamanda temmuz ayındaki gerçekleşmiş olan en yüksek günlük giriştir. Grayscale tarafında ise 29 milyon dolarlık çıkış meydana gelmiştir.
Web3 Kullanıcıları %40 Artarak 2. Çeyrekte Tarihi En Yüksek Seviyeye Ulaştı
DappRadar, 2024’ün ikinci çeyreğinde günlük benzersiz aktif cüzdanların (dUAW) sayısının %40 artarak 10 milyona ulaştığını bildirdi. Bu büyüme sosyal dApp’ler ve NFT’ler tarafından yönlendirilirken DappRadar, bu artışın ‘airdrop farming’ nedeniyle sürdürülebilir olmayabileceği konusunda uyardı. Merkezi olmayan borsalar ve NFT pazar yerlerinde artan kullanıcı aktivitesine rağmen, DeFi uygulamalarında kilitli toplam değer 7 milyar dolar düştü ve Tron ile Arbitrum önemli düşüşler yaşadı. Buna karşılık, Ethereum Layer-2 çözümleri Linea ve Base, TVL’lerinde önemli artışlar gördü. Güvenlik hala büyük bir endişe kaynağı olup, ikinci çeyrekte güvenlik ihlalleri nedeniyle 430 milyon dolar kaybedildi ve bu durum özellikle Ethereum ve BNB Chain’i etkiledi.
Chiliz ve PUML Arasında Ortaklık
Chiliz, dünya çapındaki sporseverlere ilk Move-to-Earn (M2E) deneyimini sunmak için PUML Better Health ile ortaklık kurdu. Chiliz, cuma günü yaptığı ortak basın açıklamasında, kullanıcıların formda kalmalarını ve atılan her adım için ödül kazanmalarını sağlamak için PUML’yi platformuna entegre edeceğini duyurdu. Bir sağlık ve zindelik platformu olan PUML, Chiliz kullanıcılarının ilgi çekici bir fitness deneyiminden faydalanmasını sağlayacaktır. Ek olarak, kullanıcılar bu entegrasyon sayesinde 100 CHZ’ye kadar ödül kazanabileceklerdir.
Kuzey Carolina Valisi, Merkez Bankasının Dijital Para Birimini Yasaklayan Tasarıyı Veto Etti
Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper, eyaletin Fed tarafından çıkarılan merkez bankasının dijital para birimini (CBDC) uygulamasını yasaklamayı amaçlayan 690 sayılı yasa tasarısını veto etti. Tasarı, Temsilciler Meclisi’nde 109 – 4, Senato’da ise 39 – 5 oy alarak büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Ancak; Vali Cooper, 5 Haziran’da yaptığı açıklamada yasayı ‘erken ve gerici’ olarak nitelendirdi. Cooper açıklamasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Tüketicileri, yatırımcıları ve dijital varlıkları kullanan işletmeleri korumak için standartların ve güvencelerin mevcut olmasını sağlamak üzere çabalar sarf edilmektedir. Kuzey Carolina harekete geçmeden önce bunların nasıl işlediğini görmek için beklemelidir.”.
Justin Sun, Gazsız Stablecoinin Yıl Sonuna Kadar Tron’a Geleceğini Söylüyor
Justin Sun, gaz ücretleri olmadan transfer edilebilecek bir stablecoin geliştirme planlarını duyurdu. Bu stablecoinin ücretleri stablecoinler tarafından karşılanacak. İlk olarak Tron blok zincirinde piyasaya sürülecek olan hizmet, daha sonra Ethereum ve EVM uyumlu diğer blok zincirlerine de genişleyecek ve Q4’te lansman yapmayı hedefliyor. Bu hamle, büyük şirketlerin stablecoin hizmetlerini blok zincirinde dağıtmasını kolaylaştırmayı ve blok zincirinin benimsenmesini artırmayı amaçlıyor. Sun’un stablecoini, PayPal’ın PYUSD’si ve Coinbase’nin Ethereum Layer 2 blok zinciri Base üzerindeki ücretsiz USDC transferleri gibi benzer tekliflerle rekabet edebilir. Circle ve Binance’nin Tron üzerindeki USDC desteğini sonlandırması, ağ için yerel bir stablecoinin önemini vurguluyor.
Bitcoin Madencileri Üretim Maliyetleri Arttıkça Mücadele Ediyor
Bitcoin madencileri, artan üretim maliyetleri nedeniyle karlılık sorunları yaşıyor ve birçok madenci karsız makineleri kapatmak veya sektörden çıkmak zorunda kalıyor. Temmuz ayı başı itibarıyla bir Bitcoin madenciliğinin ortalama maliyeti yaklaşık 72.000 dolardı, bu da Bitcoin fiyatlarının üretim maliyetlerine yakın olması nedeniyle kâr elde etmeyi zorlaştırıyor. Yalnızca yüksek verimliliğe sahip ASIC makineleri karlı kalabiliyor ve madencilik zorluğunun düşmesi karlılığı artırabilir. Ancak birçok madenci, makinelerini devre dışı bıraktı veya Bitcoin sattı ve yüksek maliyetler ile piyasa dalgalanmaları nedeniyle ciddi zorluklarla karşı karşıya. Sektörün gelecekteki karlılığı piyasa koşullarına ve madencilerin kararlarına bağlı olacak.
———————————————————————————
BITCOIN (BTC)
BTC, sabah saatleri itibarıyla %1.02 oranında değer kaybı ile 55.290 dolardan fiyatlanıyor. Hafta sonu 58.500 dolara kadar bir yükseliş gerçekleşti fakat kalıcılık sağlanamadı. Düşüşün devam etmesi durumunda 52.000 dolar ilk güçlü destek olarak görünmekte. Yükseliş gerçekleşmesi için 58.500 dolar üzeri kalıcılık gerekiyor. Sonrasında 62.000 dolara kadar yükseliş gerçekleşebilir.
ETHEREUM (ETH)
ETH, sabah saatleri itibarıyla %0.88 oranında değer kaybı ile 2906 dolardan fiyatlanıyor. 2816 dolara kadar geriledikten sonra tepki almış gibi görünüyor. 3100 doların üzeri kalıcılık sağlanmazsa düşüş devam edebilir. 3100 dolar üzeri kalıcılık sağlanması durumunda 3500 dolara kadar yükseliş gerçekleşebilir.
RIPPLE (XRP)
XRP, sabah saatleri itibarıyla %0.01 oranında değer kaybı ile 0.4194 dolar seviyelerinden fiyatlanıyor. 0.38 dolardan tepki almış gibi görünüyor. 0.45 dolar direnç olarak çalışıyor. Düşüşün devam etmesi durumunda 0.30 dolar destek olarak çalışabilir. 0.30 doların destek olarak çalışması durumunda 0.50 dolar tekrardan görünebilir. Yükseliş için 0.45 dolar üzeri kırılım ve kalıcılık gerekmekte.
AVALANCHE (AVAX)
AVAX, sabah saatleri itibarıyla %0.47 oranında değer kaybı ile 25.63 dolar seviyelerinden fiyatlanıyor. 22 dolardan destek almış gibi görünmekte. Yukarı yönlü düzeltme 27.50 dolara kadar devam etti fakat satış baskısı ile düşüş devam etmekte. Düşüşün devam etmesi durumunda ise 20 dolar majör destek olarak belirlenebilir. Yükseliş için 27 dolar üzeri kalıcılık gerekmekte.
SOLANA (SOL)
SOL, sabah saatleri itibarıyla %0.50 değer kazancı ile 132,35 dolardan fiyatlanıyor. Günlük grafiği incelediğimiz zaman, destek bölgesi olarak takip ettiğimiz 120 dolar seviyesinin hafta sonu test edildiğini ve bu bölgeden alınan yukarı yönlü tepki hareketi ile 130 dolar seviyesinin geçildiğini görmekteyiz. Yukarı yönlü hareketlerde 130 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 140 dolar seviyesi test edilebilir. Geri çekilmelerde ise 120 – 125 dolar bölgesi destek olarak takip edilebilir.
CHAINLINK (LINK)
Sabah saatleri itibarıyla %0.71 oranında değer kazancı ile LINK, 12,450 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Günlük grafiği incelediğimiz zaman, destek bölgesi olarak takip ettiğimiz 12 dolar seviyesinden bir miktar yukarı yönlü tepki hareketi oluştuğunu görüyoruz. Bu hareketin devam etmesi durumunda 13 dolar seviyesi önemli bir direnç bölgesi olup, bu bölgenin üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda tekrardan 14 – 15 dolar seviyeleri test edilebilir. Geri çekilmelerde ise 12 dolar seviyesi önemli bir destek bölgesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
LPT
LPT, sabah saatleri itibarıyla %3.64 değer kazancı ile 13,39 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Saatlik grafiği incelediğimiz zaman, yükselen üçgen formasyonuna benzer bir görüntü olduğunu görüyoruz. Bu formasyonun direnç bölgesi 13,70 dolar seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Direnç bölgesinin yukarı yönlü kırılması durumunda 14,50 dolar seviyesi takip edilebilir. Kısa vadeli destek bölgesi olarak ise 13 dolar seviyesi takip edilebilir.
APT
APT, sabah saatleri itibarıyla %0.54 değer kaybı ile 5,55 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Saatlik grafiği incelediğimiz zaman, 5,20 ve 6 dolar seviyeleri arasında yatay bir hareket olduğunu görüyoruz. Bu iki seviye ana destek ve direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde 6 dolar seviyesinin geçilmesi durumunda yükseliş devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 5,20 dolar seviyesinin kaybedilmesi durumunda 5 dolar seviyesi takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altın, sabah saatleri itibarıyla %0.34 oranında değer kaybı ile 2384 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. 2392 mevcutta direnç olarak çalışıyor. 2365 dolar yeni destek olarak görünmekte. Yukarı yönlü hareket için 2365 dolardan destek alıp 2400 dolar üzeri fiyatlama gerçekleşmesi gerekiyor. Geri çekilme sertleşirse 2330 majör destek konumunda.
ONS GÜMÜŞ
Gümüş, sabah saatleri itibarıyla %0,53 değer kaybı ile 31,06 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Dört saatlik grafiği incelediğimiz zaman, alçalan hareketin yukarı yönlü kırıldığını görüyoruz. Kısa vadeli direnç bölgesi olarak takip ettiğimiz 31,50 dolar seviyesinden bir miktar satış baskısı gerçekleşti. Bu bölgenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 32 dolar seviyesi test edilebilir. Geri çekilmelerde ise 31 dolar seviyesinin önemli bir destek bölgesi olduğunu görüyoruz.