Frax Share (FXS Token) Nedir, Ne İşe Yarar?

frax share nedir

Alım satım işlemlerinde ve piyasanın volatil olduğu dönemlerde gerçek anlamda bir kurtarıcı olan stabilcoin’ler, her zaman popülerliğini koruyan ve en çok kullanılan dijital varlıklardan olmuşlardır. Frax protokolü ise dünyanın en yenilikçi merkezi olmayan stablecoin’leri ve DeFi stablecoin altyapısı sunduğunu söyler. Böyle bir protokolde yer alan stablecoin’lerin ve altyapı protokellerinin yönetiminde ise söz Frax Share’dedir. “FXS coin nedir?” sorusunun yanıtını arayacağımız bu içeriğimize konunun daha net anlaşılabilmesi için Frax protokolünün ne olduğundan bahsederek başlayacağız.

Frax Protokolü Nedir?

Frax protokolü, para birimi olarak stablecoin’leri kullanan ve kendi kendine yeten bir DeFi ekonomisi olduğunun altını çizer. Aynı zamanda da ilk kesirli algoritmik stablecoin protokolü olarak kripto para dünyası tarihine geçmiştir. Kesirli algoritmik stablecoin, teklifinin bir kısmının teminatlarla desteklendiği, diğer kısmının ise algoritmalara dayandığı bir yaklaşımdır.

Bu protokol, içerisinde 3 adet stablecoin ve 3 adet altyapı bulunduran bir ekosistem sunar. Bunlar hakkında kısaca bilgi sahibi olmak, Frax ekosistemini daha yakından tanımaya yardımcı olur.

Frax Protokolündeki Stablecoinler

FRAX: ABD dolarına sabit, yüksek bir oranda ölçeklenebilir, güven veren ve ideolojik olarak zincir içi para olan kripto teminatlı bir stablecoin’dir.

FPI: Frax Price Index, herhangi bir fiat para biriminden ayrı olarak kendi hesap birimini oluşturur. Bir Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) sabitlenmiş ilk stablecoin’dir. Tamamen desteklenir ve teminatlıdır.

frxETH: Frax Ether (frxETH & sfrxETH), akıllı sözleşmelerde WETH’in yerine kullanılan sabitlenmiş bir ETH stabilcoin ve LST sistemidir. Frax ekosisteminden faydalanmak adına oluşturulmuştur ve tamamen kripto teminatlıdır.

Frax Protokolündeki Altyapılar

Frax ekosistemi, sahip olduğu stablecoin’lerin entegre olarak kullanıldığı çeşitli alt protokollere sahiptir.

Fraxswap: Büyük işlemleri uzun süreler boyunca güvenilir bir şekilde yürütmek için zaman ağırlıklı ortalama piyasa yapıcıya (TWAMM) sahip ilk AMM’dir. Tamamen izinsizdir ve sabit çarpım değişmesine (xy=k) dayanmaktadır.

Fraxland: Herhangi iki ERC20 token arasında ödünç verme piyasaları sunan güvene dayalı olmayan, izinsiz ve gözetimsiz bir ödünç verme platformudur. Her işlem çifti, herkesin borç verme ve borç alma faaliyetlerine katılmasına izin veren izole bir pazardır.

Fraxferry: Yerel olarak oluşturulan Frax protokolü tokenlerini köprü veya üçüncü taraf uygulamalarına ihtiyaç duyulmadan birçok blok zinciri arasında aktarmak için izinsiz, gözetimsiz ve güvenli bir yöntemdir.

frax share projesi ne işe yarar

Frax Share Projesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Frax Shares projesi, Frax ekosisteminin merkezinde yer alan ve sistemin tüm kullanım ve yönetişim haklarının odaklandığı FXS token ile alakalıdır. Frax ekosisteminde, FXS token, staking işlemlerinde kullanılır. Bunun yanı sıra sistemin yönetişimine katkı sağlayan bir role sahiptir. Bu token, volatil bir yapıda oluşturulmuştur. Bu da onun protokoldeki diğer stablecoinler gibi olmadığını gösterir. Bu kapsam da bir fayda tokeni olarak değerlendirilir.

Frax Share projesi, güvenilir bir para birimi oluşturma hedefine sahiptir ve bunu Bitcoin benzeri bir yaklaşımla gerçekleştirmeye odaklanır. Aktif yönetime mesafelidir. Bu nedenle de topluluğunun aktif olarak yönetebileceği parametrelerin olabildiğinde sınırlı olmasına önem verir. Bu noktada da FXS aracılığıyla yönetilen parametreler arasında; teminat havuzlarının eklenmesi/ayarlanması, çeşitli ücretlerin (örneğin, basma veya bozdurma ücretleri) ayarlanması ve teminat oranının güncellenmesi yer alır.

FXS arzı başlangıçta 100 milyon token olacak şekilde kararlaştırılsa da FRAX, daha yüksek algoritmik oranlarda basıldıkça dolaşımdaki miktarın deflasyonist hale gelmesi muhtemeldir. Protokol tasarımı, FRAX talebi arttıkça FXS’nin arzının büyük ölçüde deflasyonist bir forma bürünmesini sağlar.

FXS’nin piyasa değeri artarsa, sistemin de FRAX’ı sabit tutma noktasında sahip olduğu beceriler gelişir. Bu nedenle, Frax protokolünde önceliği; FRAX’ı sabit bir para birimi olarak korurken FXS tokenine maksimum değer sağlamaktır.

FXS Coin Avantajları Nelerdir?

fxs coin avantajları

Frax Share coin avantajları, Frax Shares ekosisteminin güçlenmesine ve istikrarlı bir kripto para birimi olan FRAX’ın sürdürülebilirliğine katkıda bulunur. Frax Share projesinin bu avantajları aşağıdaki gibidir.

  • Yönetişim Hakkı: FXS, Frax ekosisteminin yönetişim tokenidir. Bu sayade de protokolde alınacak tüm önemli kararlarda kendisine sahip olanlara oy hakkı sağlar. Böylece protokolün gelişimine katılım ve katkı sağlanabilir.
  • Kullanım Esnekliği: FXS, Frax protokolündeki tüm hizmetler ve işlevler için bir kullanım tokeni olarak hizmet eder. Bu, FXS’nin farklı kullanım durumlarında değer kazanabileceği anlamına gelir.
  • Piyasa Değeri Potansiyeli: FXS’nin piyasa değeri, Frax protokolündeki hazine kazancı gelirlerinin gelecekteki net değerinden, basımlardan ve itfa ücretlerinden gelen nakit akışından ve kullanılmayan teminatın kullanımından hesaplanır. Bu, FXS’e dair bir büyüme potansiyeli ortaya koyabilir.
  • Deflasyonist Tedbirler: Protokol tasarımı, FXS arzının büyük ölçüde deflasyonist olmasını sağlar. Bu, FRAX talebinin artmasıyla birlikte, FXS arzının azalabileceği anlamına gelir.
  • Uzun Vadeli Fırsatlar: FXS sahipleri, ellerindeki kilitleyerek veFXS tokenleri oluşturabilirler. Bu da onların teşvikler ve yönetişim hakları elde etmesi anlamına gelir. Böylece, bu tokenin uzun vadeli tutulması ve protokolde yönetişim süreçlerine katılım için ilave fırsatlar demektir.

FXS Token Kurucusu Kimdir?

frax share kurucusu

Frax protokolü 2019 yılında Sam Kazemian tarafından oluşturulmuştur. Sam Kazemian, kesirli algoritmik stablecoin fikrini ortaya atan ilk kişi olarak bilinir. Kazemian’nı yanı sıra projenin kurucu ekibinde Travis Moore ve Jason Huan bulunur. Bu kapsamda değerlendirildiğince bu isimler Frax Share coin kurucuları olarak da kabul edilir.

FXS Token Hangi Ülkenin?

Frax protokolünün merkezinin Karayip Denizi’nde bir takımada ülkesi olan Cayman Adaları’nda olduğu görülür. Bunun yanı sıra projenin ana kurucusu olan Sam Kazemian, İran asıllı bir Amerikalıdır. Diğer kurucu ortaklar da ABD’de bulunur.

FXS Token ICRYPEX’ten Alınır

Kripto para dünyası her geçen gün daha da genişlerken yatırımcılar da farklı alternatifler kripto para arayışında oluyor. Bu alternatifler arasında dikkat çeken bir isimlerden bir tanesi de Frax Share coin olarak karşımıza çıkıyor. ICRYPEX ise bu noktada FXS al sat işlemi gerçekleştirmek isteyenler karşına güvenilir bir adres olarak çıkıyor. ICRYPEX’in Kolay Al Sat özelliği ile saniyeler içerisinde veya Pro Al sat özelliği sayesinde emir tipleri kullanılarak FXS alım satım işlemleri gerçekleştirebilir.

CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...
ADA Coin Nedir? Cardano (ADA) Projesi
Blok zinciri teknolojisinin sınırlarını zorlayan Cardano, kripto dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran projelerden biri. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde, yenilikçi bir platform olan Cardano’nun güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital ekosistem yaratma amacına nasıl odaklandığını görecek ve “ADA coin nedir?” sorusunun izini süreceksiniz. Piyasa hacmine göre kripto para dünyasında...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın