Bitcoin değerinin düşmesi artık sizi mutsuz etmeyecek deseydik, ne düşünürdünüz? Hatta BTC fiyatı düşerken bunun sizin için bir fırsat olabileceğini söylesek sizinle alay ettiğimizi düşünür müydünüz? Bu iki söylemimiz de doğru. BTCDOWN, ona sahip olanlar için yeni bir dönem başlattı. BTCDOWN, Bitcoin’in düşmesinin o kadar da korkutucu olmadığının altını çiziyor. “BTCDOWN nedir?” sorusunu ve onun nasıl çalıştığınız gelin birlikte ele alalım.
BTCDOWN, kendinden kaldıraçlı ve BTC’ye bağlı bir kripto varlıktır. Spot piyasadan kaldıraçlı varlık alma imkanı sağlayan BTCDOWN Binance tarafından oluşturulmuştur. Tasfiye riski olmadan BTC’nin fiyatına kaldıraçlı olarak maruz kalınabilmesini mümkün hale getirir. Kaldıraç çarpanları da 1,25x ila 4x arasında değişkenlik gösterebilir. Bu sayede kaldıraçlı bir pozisyonu yönetmenin zorluklarıyla uğraşmadan ve teminat vermeden, kaldıraçlı bir üründen faydalanılabilir ve oluşabilecek kardan yararlanılabilir.
Binance Kaldıraçlı Token (BLVT) Nedir?
Binance Kaldıraçlı Token (BLVT), kripto para borsası olan Binance’nin piyasaya sürdüğü kaldıraç özelliği bulunan tokenlerin genel adıdır. BTCDOWN da, Binance’nin BLVT (Binance Leveraged Tokens) adı altında piyasaya sürdüğü bir kripto varlıktır. Bir de BTCUP vardır. O da kaldıraç etkisinden faydalanarak Bitcoin yükselirken daha fazla getiri elde edilebilmesine odaklanır.
Piyasaya ilk sürülen BLVT’lerden ikisini BTCDOWN ve BTCUP oluşturur. Her BLVT, sürekli vadeli işlem piyasasındaki açık pozisyonların bir koleksiyonudur.
BTC Down Coin Nasıl Çalışır?
BTCDOWN almak demek aslında bir nevi Bitcoin’i açığa satmak gibidir. BTCDOWN yükselişi demek, BTC düşüşlerinin satın alınması anlamına gelir. Düşüş durumunda ise Bitcoin yükselişi fiyatlanır.
Örneğin:
BTCDOWN için gün içerisindeki kaldıraç oranının %3 olarak belirlendiğini ve 100 dolarlık bir BTC down coin aldığınız varsayalım. Böyle bir durumda, Bitcoin fiyatı %1 azalır, 100 dolarınız %3 artar ve 103 dolar olur. Bu da 3 dolar getiri elde ettiğiniz anlamına gelir. Bir de aynı duruma tersten bakalım. 100 dolarlık bir BTCDOWN aldığınızı düşünelim. BTC tarafında %1’lik bir yükseliş, sizi %3 zarara sokarak alım yaptığınız 100 doların 97 dolara düşmesine neden olacaktır.
BTCDOWN’ın nasıl çalıştığına dair diğer detaylar ise aşağıdaki gibidir.
Geleneksel kaldıraçlı tokenler sabit kaldıraç sağlayabilir. Binance tarafında ise bu durum farklıdır. BLVT (Binance Leveraged Tokens), yani Binance Kaldıraçlı Tokenler sabit kaldıraç sağlamaz. Bunun yerine yapmaya çalıştığı şey; 1,25x ile 4x oranı arasında değişkenlik gösterebilecek bir hedef kaldıraç aralığını korumaktır.
Bu stratejide amaç, yükselişlerde karlılığı en üst düzeye çıkartmak ve tasfiyenin önlenmesi için kayıpların en aza indirmektir. Böylece, yükselişlerde karlılık en üst düzeye çıkabilir ve tasfiyeyi önlemek için kayıplar en aza indirilebilir. Ancak aşırı piyasa hareketlerinin görüldüğü durumlarda gerçek kaldıracın hedef aralığın ötesinde dalgalanabileceği de hatırlanmalıdır.
Gerçek hedef kaldıraç sürekli değişkenlik gösterir ve aynı zamanda bu bilgi dış gözlemden gizli bir şekilde gerçekleşir. Yani, yeniden dengelemenin hedef kaldıracı gözlemcilerle veya algoritmalara paylaşılmaz. Bunun yanı sıra, piyasa fiyatını etkileyecek seviyede olan yüklü miktarda alım-satım emirlerinin bilinmesi ve bu kapsamda işlem henüz gerçekleşmemişken pozisyon alınarak kara geçilmeye çalışılan bir eylem olarak tanımlanabilecek ‘front running’ taktiklerine karşı savunmasız kalmayı azaltmak için tahmin edilemezdir.
Gerçek kaldıraç oranının, algoritmanın tuttuğu gerçek kaldıraç oranı olduğunun altını çizmek gerekir. Gerçek kaldıraç oranının değişmesine, vadeli işlem pozisyonunun (kavramsal değer) fon büyüklüğü etki eder. Hedef kaldıraç oranı şayet yeniden dengelenecekse, bunu belirleyen taraf algoritmadır. Bu değer her zaman 1,25 – 4x arasında olacak şekilde ayarlanmış. Her ne olursa olsun bu değer gizli tutulacak şekilde belirlenmiştir. Token bilgi sayfasında yer alan hedef kaldıraç oranı, yeniden dengeleme olayı peşi sıra meydana gelen hedef kaldıraç oranı olacaktır. Eğer gerçek kaldıraç oranı hedef kaldıraç aralığının dışında yer alıyorsa; Binance Kaldıraçlı Tokenler, gerçek kaldıraç oranının hedef kaldıraç aralığı içinde olduğunu netleştirmek adına tekrardan dengeleyecektir.
Kripto para sektöründe BTCDOWN gibi kaldıraçlı varlıklar yanlış anlaşılmaya müsaittir. Evet, bu varlıklar, türevler yoluyla dayanak varlığın kârını artırabilir. Ne de olsa, kaldıraçlı bir token genellikle bir endeksin veya belirli bir varlığın günlük getirisinin kat kat fazlasını sunar. Fakat burada akılda tutulması gereken önemli bir konu vardır. O da her şeyin günlük olarak yaşandığıdır.
Kaldıraçlı varlıklar, dayanak varlığın günlük getirisini yukarıya taşımak için oluşturulmuşlardır. Bir varlığın kaldıraç faktörü de günlük olarak sıfırlanır. Sonuç olarak, zamanla bir tokenin performansı, dayanak varlığın performansından farklılaşabilir.
Güçlü bir trend olduğunda ve piyasa ivmesi yüksek olduğunda BTC down coin gibi kaldıraçlı kripto varlıklar genellikle beklendiği gibi bir performans ortaya koyarlar. Ancak piyasaya yataylık hakimse, durum böyle değildir. Binance bu sorunu çözmek için değişken kaldıracı icat etti. BLVT (Binance Leveraged Tokens)’ler yalnızca aşırı volatilite zamanlarında yeniden dengelenir ve düzenli olarak yeniden dengelenmesi gerekmez. Bu, sorunu tamamen çözmese de uzun vadeli sonuçları önemli ölçüde azaltır.
BTCDOWN Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
BTCDOWN, standart olarak kabul edilebilecek coin veya tokenlere kıyasla daha farklı bir çalışma prensibi belirler. Bu noktada dikkat edilmesinin faydalı olabileceği birkaç nokta aşağıdaki gibidir:
- BTCDOWN, kısa vadeli işlemler için daha iyi bir seçenek olabilir. Bu token günlük olarak yeniden dengeleneceği için, uzun süreler boyunca elde tutulması getiri miktarına olumsuz olarak etkide bulunabilir.
- Trendin güçlü olması yatırımcıların lehine kabul edilir. Böyle bir ortamda btc down coin, kar olasılığını artmak için çok daha performanslı olabilir.
- Bu varlığa sahip olmak, spot varlıklara sahip olmanın yerini tutmayacaktır. Bu nedenle de, portföydeki riski desteklemek için tercih edilmesi, sağlıklı bir tercih olabilir. Trend
dönemlerinde kar edilebilmesi için ek bir fırsat olabileceği de hatırlanmalıdır.
Tüm bunların haricinde kendinden kaldıraçlı bir varlık olan BTCDOWN’un yüksek risk içeren kripto para olduğu unutulmamalıdır. Bu kapsamda da spot olarak alınıp satılabilen kripto varlıklardan daha farklı bir şekilde işlediği bilinmelidir. Bu kripto paranın alabileceğiniz risk toleransınız, kurguladığınız yatırım hedefleriniz, sahip olduğunuz yatırım deneyiminiz ve sizi ilgilendirebilecek diğer hususlarla tutarlı olup olmadığının önemle değerlendirilmesi oldukça kritiktir.