BTCDOWN Nedir? Down Coin Nedir, Nasıl Çalışmaktadır?

btcdown nedir

Bitcoin değerinin düşmesi artık sizi mutsuz etmeyecek deseydik, ne düşünürdünüz? Hatta BTC fiyatı düşerken bunun sizin için bir fırsat olabileceğini söylesek sizinle alay ettiğimizi düşünür müydünüz? Bu iki söylemimiz de doğru. BTCDOWN, ona sahip olanlar için yeni bir dönem başlattı. BTCDOWN, Bitcoin’in düşmesinin o kadar da korkutucu olmadığının altını çiziyor. “BTCDOWN nedir?” sorusunu ve onun nasıl çalıştığınız gelin birlikte ele alalım.

BTCDOWN, kendinden kaldıraçlı ve BTC’ye bağlı bir kripto varlıktır. Spot piyasadan kaldıraçlı varlık alma imkanı sağlayan BTCDOWN Binance tarafından oluşturulmuştur. Tasfiye riski olmadan BTC’nin fiyatına kaldıraçlı olarak maruz kalınabilmesini mümkün hale getirir. Kaldıraç çarpanları da 1,25x ila 4x arasında değişkenlik gösterebilir. Bu sayede kaldıraçlı bir pozisyonu yönetmenin zorluklarıyla uğraşmadan ve teminat vermeden, kaldıraçlı bir üründen faydalanılabilir ve oluşabilecek kardan yararlanılabilir.

Binance Kaldıraçlı Token (BLVT) Nedir?

Binance Kaldıraçlı Token (BLVT), kripto para borsası olan Binance’nin piyasaya sürdüğü kaldıraç özelliği bulunan tokenlerin genel adıdır. BTCDOWN da, Binance’nin BLVT (Binance Leveraged Tokens) adı altında piyasaya sürdüğü bir kripto varlıktır. Bir de BTCUP vardır. O da kaldıraç etkisinden faydalanarak Bitcoin yükselirken daha fazla getiri elde edilebilmesine odaklanır.

Piyasaya ilk sürülen BLVT’lerden ikisini BTCDOWN ve BTCUP oluşturur. Her BLVT, sürekli vadeli işlem piyasasındaki açık pozisyonların bir koleksiyonudur.

BTC Down Coin Nasıl Çalışır?

btcdown nasıl çalışır

BTCDOWN almak demek aslında bir nevi Bitcoin’i açığa satmak gibidir. BTCDOWN yükselişi demek, BTC düşüşlerinin satın alınması anlamına gelir. Düşüş durumunda ise Bitcoin yükselişi fiyatlanır.

Örneğin:

BTCDOWN için gün içerisindeki kaldıraç oranının %3 olarak belirlendiğini ve 100 dolarlık bir BTC down coin aldığınız varsayalım. Böyle bir durumda, Bitcoin fiyatı %1 azalır, 100 dolarınız %3 artar ve 103 dolar olur. Bu da 3 dolar getiri elde ettiğiniz anlamına gelir. Bir de aynı duruma tersten bakalım. 100 dolarlık bir BTCDOWN aldığınızı düşünelim. BTC tarafında %1’lik bir yükseliş, sizi %3 zarara sokarak alım yaptığınız 100 doların 97 dolara düşmesine neden olacaktır.

BTCDOWN’ın nasıl çalıştığına dair diğer detaylar ise aşağıdaki gibidir.

Geleneksel kaldıraçlı tokenler sabit kaldıraç sağlayabilir. Binance tarafında ise bu durum farklıdır. BLVT (Binance Leveraged Tokens), yani Binance Kaldıraçlı Tokenler sabit kaldıraç sağlamaz. Bunun yerine yapmaya çalıştığı şey; 1,25x ile 4x oranı arasında değişkenlik gösterebilecek bir hedef kaldıraç aralığını korumaktır.

Bu stratejide amaç, yükselişlerde karlılığı en üst düzeye çıkartmak ve tasfiyenin önlenmesi için kayıpların en aza indirmektir. Böylece, yükselişlerde karlılık en üst düzeye çıkabilir ve tasfiyeyi önlemek için kayıplar en aza indirilebilir. Ancak aşırı piyasa hareketlerinin görüldüğü durumlarda gerçek kaldıracın hedef aralığın ötesinde dalgalanabileceği de hatırlanmalıdır.

Gerçek hedef kaldıraç sürekli değişkenlik gösterir ve aynı zamanda bu bilgi dış gözlemden gizli bir şekilde gerçekleşir. Yani, yeniden dengelemenin hedef kaldıracı gözlemcilerle veya algoritmalara paylaşılmaz. Bunun yanı sıra, piyasa fiyatını etkileyecek seviyede olan yüklü miktarda alım-satım emirlerinin bilinmesi ve bu kapsamda işlem henüz gerçekleşmemişken pozisyon alınarak kara geçilmeye çalışılan bir eylem olarak tanımlanabilecek ‘front running’ taktiklerine karşı savunmasız kalmayı azaltmak için tahmin edilemezdir.

Gerçek kaldıraç oranının, algoritmanın tuttuğu gerçek kaldıraç oranı olduğunun altını çizmek gerekir. Gerçek kaldıraç oranının değişmesine, vadeli işlem pozisyonunun (kavramsal değer) fon büyüklüğü etki eder. Hedef kaldıraç oranı şayet yeniden dengelenecekse, bunu belirleyen taraf algoritmadır. Bu değer her zaman 1,25 – 4x arasında olacak şekilde ayarlanmış. Her ne olursa olsun bu değer gizli tutulacak şekilde belirlenmiştir. Token bilgi sayfasında yer alan hedef kaldıraç oranı, yeniden dengeleme olayı peşi sıra meydana gelen hedef kaldıraç oranı olacaktır. Eğer gerçek kaldıraç oranı hedef kaldıraç aralığının dışında yer alıyorsa; Binance Kaldıraçlı Tokenler, gerçek kaldıraç oranının hedef kaldıraç aralığı içinde olduğunu netleştirmek adına tekrardan dengeleyecektir.

Kripto para sektöründe BTCDOWN gibi kaldıraçlı varlıklar yanlış anlaşılmaya müsaittir. Evet, bu varlıklar, türevler yoluyla dayanak varlığın kârını artırabilir. Ne de olsa, kaldıraçlı bir token genellikle bir endeksin veya belirli bir varlığın günlük getirisinin kat kat fazlasını sunar. Fakat burada akılda tutulması gereken önemli bir konu vardır. O da her şeyin günlük olarak yaşandığıdır.

Kaldıraçlı varlıklar, dayanak varlığın günlük getirisini yukarıya taşımak için oluşturulmuşlardır. Bir varlığın kaldıraç faktörü de günlük olarak sıfırlanır. Sonuç olarak, zamanla bir tokenin performansı, dayanak varlığın performansından farklılaşabilir.

Güçlü bir trend olduğunda ve piyasa ivmesi yüksek olduğunda BTC down coin gibi kaldıraçlı kripto varlıklar genellikle beklendiği gibi bir performans ortaya koyarlar. Ancak piyasaya yataylık hakimse, durum böyle değildir. Binance bu sorunu çözmek için değişken kaldıracı icat etti. BLVT (Binance Leveraged Tokens)’ler yalnızca aşırı volatilite zamanlarında yeniden dengelenir ve düzenli olarak yeniden dengelenmesi gerekmez. Bu, sorunu tamamen çözmese de uzun vadeli sonuçları önemli ölçüde azaltır.

BTCDOWN Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

btcdown dikkat edilmesi gerekenler

BTCDOWN, standart olarak kabul edilebilecek coin veya tokenlere kıyasla daha farklı bir çalışma prensibi belirler. Bu noktada dikkat edilmesinin faydalı olabileceği birkaç nokta aşağıdaki gibidir:

  • BTCDOWN, kısa vadeli işlemler için daha iyi bir seçenek olabilir. Bu token günlük olarak yeniden dengeleneceği için, uzun süreler boyunca elde tutulması getiri miktarına olumsuz olarak etkide bulunabilir.
  • Trendin güçlü olması yatırımcıların lehine kabul edilir. Böyle bir ortamda btc down coin, kar olasılığını artmak için çok daha performanslı olabilir.
  • Bu varlığa sahip olmak, spot varlıklara sahip olmanın yerini tutmayacaktır. Bu nedenle de, portföydeki riski desteklemek için tercih edilmesi, sağlıklı bir tercih olabilir. Trend

dönemlerinde kar edilebilmesi için ek bir fırsat olabileceği de hatırlanmalıdır.

Tüm bunların haricinde kendinden kaldıraçlı bir varlık olan BTCDOWN’un yüksek risk içeren kripto para olduğu unutulmamalıdır. Bu kapsamda da spot olarak alınıp satılabilen kripto varlıklardan daha farklı bir şekilde işlediği bilinmelidir. Bu kripto paranın alabileceğiniz risk toleransınız, kurguladığınız yatırım hedefleriniz, sahip olduğunuz yatırım deneyiminiz ve sizi ilgilendirebilecek diğer hususlarla tutarlı olup olmadığının önemle değerlendirilmesi oldukça kritiktir.

CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...
ADA Coin Nedir? Cardano (ADA) Projesi
Blok zinciri teknolojisinin sınırlarını zorlayan Cardano, kripto dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran projelerden biri. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde, yenilikçi bir platform olan Cardano’nun güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital ekosistem yaratma amacına nasıl odaklandığını görecek ve “ADA coin nedir?” sorusunun izini süreceksiniz. Piyasa hacmine göre kripto para dünyasında...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın