Serum (SRM) Nedir? Hangi Avantajları Sunar?

Serum, merkeziyetsiz finans (DeFi) projelerine hız ve maliyet çözümü sunan merkeziyetsiz bir kripto para borsadır. Merkeziyetsiz finans sistemleri ile merkezi finans yöntemlerini etkili şekilde birlikte kullanır. Serum projesinin yerel kripto para birimi ise SRM’dir. Bu yazımızda Serum (SRM) nedir, Serum (SRM) ne işe yarar, Serum (SRM) avantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Serum (SRM) Nedir? Ne İşe Yarar?

Serum, merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemine hız kazandırmak ve düşük maliyetli bir çözüm olmak için geliştirilmiş bir kripto para borsası ve DeFi projesidir. Bu iki işlevselliğinin yanı sıra merkeziyetsiz finans sistemleri ile merkezi finans yöntemlerini birlikte kullanabilmesiyle ön plana çıkmaktadır.

Serum, DeFi ekosisteminde bulunabilecek güvenlik açıkları, düşük sermaye verimliliği ve likidite segmentasyonu gibi problemleri çözmeyi hedeflemektedir. Hız ve verimlilik noktasındaki yeteneklerini Solana ve Ethereum ağlarıyla entegre olabilmesinden alan Serum, bu sayede ERC-20 standardını da desteklemektedir.

Serum’un özel olmasını sağlayan özeliklerinden biri de alım satım işlemlerinde kullanıcılarına sağladığı kolaylıktır. Merkeziyetsiz bir yapıya sahip olmasına rağmen zincir üzerinde yazılan emirler eşleştirilebilir. Bu sayede kullanıcılar alım satım gerçekleştirecekleri kripto paraların fiyatını, miktarını, yönünü seçerek işlem yapabilirler.

Serum projesinin yerel kripto para birimi olan SRM, düğüm performansı karşılığında stake ödüllerinin dağıtılması, yönetişim süreçlerine katılım gösterilmesi, merkeziyetsiz borsa kullanıcılarının alım satım işlemlerini kolaylaştırmak, ağda oluşan güven sorunlarını çözüme kavuşturmak gibi amaçlarla kullanılmaktadır.

Serum (SRM) Hangi Avantajları Sunar?

Serum’un DeFi ekosistemini ileriye taşımak adına sahip olduğu yenilikçi bakış açısının sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir.

Ölçeklenebilirlik:

Serum’un ölçümlerde 65.000 tps (saniye başına işlem sayısı) işlem yapabildiği görülmüştür. Bu tps oranı, VISA ve MasterCard gibi büyük ödeme işlemcilerinden daha fazladır. Geliştiriciler, Serum’u kullanarak hiper hızlı DEX’ler oluşturabilirler.

Emir Defteri:

Serum, merkeziyetsiz bir yapıya sahip olmasına rağmen merkezi borsalarda olduğu gibi profesyonel bir emir defteri sistemine sahiptir.

KYC’siz İşlem:

Serum’um merkeziyetsiz hizmet anlayışı sayesinde kullanıcılar gizliliklerini paylaşmak durumunda kalmaz. Serum, platforma kaydolacak kullanıcılardan kimlik doğrulama talep etmez.

ERC-20 Desteği:

Serum, Solana blokzinciri üzerine inşa edilmesine rağmen aynı zamanda ERC-20 standardını da desteklemektedir. Bu sayede zincirler arası token transferleri ve diğer işlemlerin kolaylıkla gerçekleşmesi mümkün hale gelmektedir.

Varlık Değişimi:

Serum, kullanıcılarına farklı blokzincir ağları arasında varlık değiştirme imkanı tanır. Bu özelliğinin temeli Solana’nın çapraz zincir alım satım protokolüne dayanır.

İşlem Ücreti:

Ağ üzerinde yaşanan yoğunluk, işlem ücret artışını da beraberinde getirir. Düşük hacimli işlem yapanların karşısına ise bu durum bir problem olarak çıkar. Bu problemin çözüme kavuşturulmasında Serum, Solana ağını kullanır ve saniyede 65.000 işlem gerçekleştirilmesinin önünü açar. Ayrıca, elinde SRM bulunduran kullanıcılar ekosistem içerisinde yaptıkları işlemler için %50 daha az ücret öderler.

Yapay Varlıklar:

Çapraz zincir sözleşmeler sayesinde DeFi üzerinde yapay varlıklar üretilebilir. Bu varlıklar pozisyonların oluşturulmasını mümkün hale getirir.

Serum (SRM) Nasıl Çalışır?

Serum’un çalışma mantığı tıpkı Ethereum gibidir. Diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi elde tutulabilir, al sat yapılabilir ve takası gerçekleştirilebilir. Hatta Serum ekibi, akıllı sözleşmelerin yürütülmesini desteklemek için Solana’nın sanal makinesinden bile yararlanmaktadır.

Serum’un bir ERC-20 değiştirilebilir token olarak çapraz listelenmesi, Ethereum blokzincirine dayalı tokenlerle yerel borsalarda iş birliği yapabileceği anlamına gelir. Serum, Solana blokzincirinde oluşturulduğu için işlemler çok hızlı gerçekleşir. Ethereum’da saniyede 15 ila 30 işlem gerçekleştirebilirken, bu rakam Solana’da 65.000’e kadar çıkmaktadır.

Ayrıca herkes, Serum’da staking düğümü olabilmektedir fakat bunun gerçekleşebilmesi için Serum bir şart koşmaktadır. En az 10 milyon SRM ve bir MegaSerum (MSRM) bulundurulması gerekmektedir. Burada MegaSerum’a bir parantez açmakta fayda var. Serum ekosistemi içerisinde MSRM olarak adlandırılan bir başka token daha kullanılmaktadır. Bir MSRM token, bir milyon SRM’ye eş değerdir. İkisi de kolayca birbirine dönüştürülebilmektedir. MSRM token, Serum ekosisteminin performansını ve verimini optimize etmek için önemli görevleri yerine getiren node’lerin oluşması adına gereklidir.

Staking düğümleri, ağ üzerindeki çeşitli görevlerden sorumlu oluyorlar. Bu düğümler, ilk olarak zincirler arası yerleşim doğrulaması için blokzincir geçmişi sağlamaktadırlar. Düğümler yerine getirdikleri bu görev sayesinde ödüller almaktadır. Ödül miktarı ise gösterdikleri performans karşılığında belirlenmektedir.

Serum (SRM) Kurucuları Kimlerdir?

Serum, Sam Bankman-Fried başta olmak üzere Multicoin Capital, TomoChain, Compound ve Kyber Network’un kurucuları tarafından geliştirildi. 2020 yılında kurulmuş olup, yine 2020 yılında piyasaya sürülmüştür.

Sam Bankman-Fried, Serum projesinin kurucusu olmasının yanı sıra, FTX kripto para borsasının ve Alameda Research yatırım şirketinin kurucusu ve CEO’su olarak da dikkat çekmektedir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü mezunu olan Sam Bankman-Fried, matematik alanında da aynı üniversitede yan dal gerçekleştirmiştir.

Sam Bankman-Fried’in kariyer hayatı Jane Street Capital’de stajyer olarak uluslararası ETF’lerin ticaretini yapmasıyla başlamıştır. Sam Bankman-Fried, stajı ve üniversite mezuniyeti sonrası 2017 yılına kadar Jane Street Capital’de çalıştıktan sonra kısa bir süreliğine Center for Effective Altruism’de geliştirme direktörü olarak bulundu. Bu sınırlı deneyiminden sonra kripto para dünyasında adının sıkça duyulduğu Alameda Research’ü kurdu. Bu girişiminin ardından ise FTX kripto para borsasını hayata geçirdi.

Serum (SRM) Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Serum (SRM) hakkında biraz daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki bazı soruların cevaplarına bakmak faydalı olacaktır.

SRM token midir? Yoksa coin midir?

Coin, kendi blokzinciri üzerinde oluşturulmuş kripto para birimidir. Token ise, kendi blokzincirine sahip olmayan ve mevcut bir blokzinciri üzerinde oluşturulan kripto para birimidir. SRM, kendi blokzincirine sahip olmadığı için tokendir.

SRM token hangi blok zincir üzerindedir?

SRM token, Solana blokzinciri üzerinde yer almaktadır.

SRM token madenciliği yapılıyor mu?

SRM madenciliği yapılmamaktadır fakat platform üzerinde düğüm işlemleri gerçekleştirenler stake programı kapsamında ödüllendirilmektedir.

SRM token nasıl alınır?

SRM token satın almak için ICRYPEX’te üyelik oluşturulması yeterlidir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra SRM token dahil olmak üzere diğer kripto para birimleri hızlı, kolay ve güvenli şekilde alınıp satılabilir.

ICRYPEX’e Nasıl Üye Olunur?

Tarayıcıdan www.icrypex.com adresini ziyaret ettikten sonra sayfanın sağ üst tarafındaki “ÜYE OL” butonuna tıklayabilir, gerekli bilgileri doldurduktan sonra üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Mobil cihazlardan ise öncelikle; Andorid kullanıcıları buraya tıklayarak, Apple kullanıcılar buraya tıklayarak, HUAWEI kullanıcıları ise buraya tıklayarak uygulamamızı indirebilirler. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra sol üst taraftaki menü ikonuna tıklayabilir, ardından “ÜYE OL” kısmına tıklayarak gerekli bilgileri doldurabilir ve üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...
ADA Coin Nedir? Cardano (ADA) Projesi
Blok zinciri teknolojisinin sınırlarını zorlayan Cardano, kripto dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran projelerden biri. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde, yenilikçi bir platform olan Cardano’nun güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital ekosistem yaratma amacına nasıl odaklandığını görecek ve “ADA coin nedir?” sorusunun izini süreceksiniz. Piyasa hacmine göre kripto para dünyasında...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın