Storj (STORJ) Nedir? Hangi Avantajları Sunar?

Storj, verileri parçalara ayırarak şifrelendikten sonra küresel depolama ağına dağıtan, bu verilerin güvenli ve düşük maliyetle depolanmasına sağlayan blokzincir destekli ve açık kaynaklı merkeziyetsiz bulut depolama sistemidir. Storj’un yerel kripto para birimi ise yine projenin adını taşıyan STORJ’dur. Bu yazımızda Storj nedir, Storj ne işe yarar, Storj avantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Storj (STORJ) Nedir? Ne İşe Yarar?

Veri üretimi her an her saniye herkes tarafından devam etmektedir. Üretilen her veri ile depolama alanına duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Bulut depolama sayesinde verilerin depolanmasında kullanılan fiziksel donanım cihazlarına artık ihtiyaç duyulmamaktadır. Geleneksel bulut depolama çözümlerine Google, Amazon veya benzeri şirketleri örnek olarak gösterebiliriz. Storj ise bu geleneksel bulut depolama hizmetlerine alternatif olarak merkeziyetsiz bir yapıda geliştirilmiştir ve blokzincir teknolojisinden faydalanmaktadır. Storj’da verileri depolayan tek bir şirket değildir. Bunun yerine dünya üzerindeki bilgisayar kullanıcıların boş alanlarından faydalanılır.

Storj, blokzincir teknolojisine ve şifreleme yöntemlerine başvurarak verilerin güvenli, ölçeklenebilir ve ekonomik şekilde depolanmasını sağlar. Yalnız, Storj bulut depolama ağında veriler merkezi sunucularda saklanmaz. Veriler önce parçalara ayrılır, AES-256-GCM simetrik şifreleme algoritması ile şifrelenerek farklı düğümlerde tutulur ve dünya geneline yayılmış depolama ağına dağıtılır. Sistemin bu şekilde kurgulanması, veriye erişim ve depolama maliyetlerini düşürülmesine ve yüksek bir güvenlik düzeyi elde edilmesine yardımcı olur. Dosyaların kullanıcılar tarafından geri alınma süreci ise parçaların birleştirilmesi ve sonrasında orijinal veriye erişim sağlanmasıyla gerçekleşir.

Storj projesinde kullanıcılar boş depolama alanlarını paylaşarak gelir elde edebilirler. Boş depolama alanına sahip kullanıcılar disk alanlarını Storj ağına kiralayarak başkalarının dosyalarının depolanmasına vesile olurlar. Bu hizmetlerinin karşılığında da kripto para birimi STORJ token ile ödüllendirilirler. STORJ tokenin diğer kullanım alanlarına baktığımızda da depolama ve veri transferi ücretlerinin ödenmesi ve yönetişim süreçlerine katılınması gibi amaçlarla kullanıldığını söylenebilir.

Storj (STORJ) Hangi Avantajları Sunar?

Storj’u geleneksel bulut depolama hizmetlerinden ayıran şey teknolojisidir. Bu teknolojinin kullanıcılara sunduğu avantajlar ise aşağıdaki gibidir:

Güvenlik:

Storj, verilerin güvenli bir şekilde depolanması için üstün bir çaba gösterir ve blokzincir teknolojisinin şifreleme yöntemlerini kullanır. Depolanacak verilerin parçalara bölünerek dağıtılması ve sonrasında şifrelenmesiyle güvenlik pekiştirilir. İlave olarak merkezi sunucuların bulunmaması ve verilerin dağıtık olarak saklanması, veri güvenliğinde Storj’un ek bir koruma sağladığı anlamına gelir.

Ölçeklenebilirlik:

Storj, düğüm tabanlı bir yapıdan oluşur. Böylece, depolama kapasitesi farklılaşan ihtiyaçlar karşısında kolayca ölçeklenebilir. Depolama alanı genişletilmek istendiğinde kullanıcılar bunu ağa daha fazla düğüm ekleyerek gerçekleştirebilirler.

Veri Erişimi ve İndirme Hızı:

Storj’un dağıtık bir ağ üzerinde çalışması ve verileri farklı düğümlerde depolaması, veri erişimini hızlandırır ve daha yüksek indirme hızlarını beraberinde getirir. İlave olarak, verilerin dünyanın farklı yerlerine dağıtılmasından dolayı, kullanıcılar yakın konumlara depolanmış verilere hızlı şekilde erişebilir.

Uygun Fiyat:

Storj’un dağıtık ve düğüm tabanlı yapısı, veri depolama ve veri transferi için uygun fiyatlar sunması anlamına gelir. Böyle düşünüldüğünde de Storj, geleneksel bulut depolama hizmetlerine kıyasla daha düşük maliyetlidir. Üstelik kullanıcılar boş depolama alanlarını kiralayarak STORJ token kazanabilirler. Bu sayede depolama maliyetleri arasında bir denge kurulabilir.

Veri Kontrolü:

Storj platformunda kullanıcılar, veriler üzerinde tam kontrole sahiptir. Storj’da depolanan veriler, kullanıcıların kendisi tarafından şifrelenir ve parçalara bölünerek dağıtılır. Bu, verilerin sadece sahibi tarafından erişilebileceği anlamına gelir. Kullanıcılar, verilerin nasıl depolandığını ve paylaşıldığını tamamen kontrol edebilir.

Dayanıklılık:

Storj projesinde veri dayanıklılığını artırmak adına düğüm tabanlı bir yapıdan faydalanılır. Verilerin ağdaki farklı düğümlere parçalar halinde dağıtılması, tek bir düğümün arızalanması durumunda veri kaybı olasılığını düşürür.

Esnek Kullanım:

Storj, kullanıcıların karşısına platformdan bağımsız bir çözüm olarak çıkar. Bu da, kullanıcıların farklı işletim sistemlerinden ve cihazlardan Storj’a erişebilecekleri ve verilerini depolayabilecekleri anlamına gelir. Bu açıdan kullanıcılar esneklik kazanır ve uyumluluk yakalar.

Çevre Dostu:

Storj’da depolama için kullanıcıların bilgisayarındaki boş alan alanlardan faydalanılması, mevcut kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılması anlamına gelir. Bu sayede enerji tüketimi ve karbon ayak izi azaltılabilir.

Storj Nasıl Çalışır?

Storj’un çalışma sistemi depolama düğümleri, uplinkler ve uydular olmak üzere 3 ana bileşene dayanmaktadır.

Depolama Düğümleri:

Depolama düğümlerinde kullanıcılar, sabit sürücülerindeki boş alanlarını kullanıma açarak kiralarlar. Güvenli şekilde depoladıkları verileri, talep edildiği zaman iade ederler.

Uplinkler:

İstemcinin bilgisayarında çalışan ve dosyaları ağa yükleyenler uplinklerdir. Uplinklerin eşlerle koordineli çalışması sonucunda veriler depolanabilir ve alınabilir.

Uydular:

Depolama düğümleri ile uplinkler arasındaki trafiği koordine eden uydulardır. Her kullanıcı uyduda bir hesaba sahiptir. Ödemelerin dağıtılmasından, depolama düğümlerinin güvenilir tutulmasından, meta verilerinin depolanmasından ve alınmasından yine uydular sorumludur.

Eğer bir kullanıcı uplink ağı üzerinde veri depolamak maksadıyla uydulardan izin alırsa, Storj dosyalarının bölümleme süreci başlar. Bu süreçte depolanması gereken veriler önce sıkıştırılır, sonrasında şifrelenir ve son olarak parçaya ve şeride bölünür. Bir ileriki adımda ise verilerin şeritleri ağ üzerinde dağıtılır ve beraberinde depolanır. Eğer dosyaların şifresi çözülmesi ve geri alınması istenirse özel bir anahtar kullanılır.

Storj Kurucuları Kimlerdir?

Storj Kurucuları (Soldan Sağa)
Tome Boshevski (Chief Design Officer), James Prestwich (COO & CFO),
John Quinn (Chief Development Officer) ve Shawn Wilkinson (CEO & CTO)

Storj, 2014 yılında Shawn Wilkinson ve John Quinn öncülüğünde kurulmuştur.

Atlanta merkezli bir yazılım geliştiricisi olan Shawn Winkonson, Morehouse Üniversitesi Bilgisayar Bilimi bölümü mezunudur. Blokzincir dünyasına katılışı 2012 yılında Bitcoin madencisi olmasıyla başlamıştır. Shawn Winkonson, 2014 yılında Teksas’ta düzenlenen Bitcoin Hackathon’una katıldı ve blokzincir teknolojisinin kullanıldığı bir bulut depolama fikrinden bahsetti. Shawn Winkonson’un bu fikrinin yoğun bir ilgi görmesiyle Storj başlamış oldu.

John Quinn, Storj Labs’ın olduğu gibi Decentral Park Capital’ın da kurucusudur. Wake Forest Üniversitesi Ekonomi ve Rus Dili Bölümü mezunu olan John Quinn’in geçmiş deneyimlerine baktığımız banka ve yatırım şirketlerinde yönetici pozisyonunda çalıştığı görülmektedir. Hali hazırda ise açık ve bağlantılı bir metaverse inşa etmek için köprü görevi gören XRDN’nin Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi’dir.

Toparlamak gerekirse Storj, kullanıcıların karşısına dağıtık veri depolama ve dosya paylaşımı için inovatif bir çözüm olarak çıkmaktadır. Blokzincir teknolojisi ve şifreleme yöntemlerine başvurarak verilerin güvenliğini sağlar. Kullanıcıların verileri parçalara bölünerek Storj ağına yüklenir. Bu parçalar, düğümler arasında dağıtılır, şifrelenir ve depolanır. Merkezi sunuculara dayanmayan bir yapıya sahip olan Storj sayesinde verilerin güvenliği artarken, maliyetler de düşer. Aynı zamanda, elinde boş depolama alanı bulunan kiracılar, bu alanları kiraya vererek STORJ token olarak gelir elde ederler. Storj, güvenlik, ölçeklenebilirlik, maliyet etkinliği, veri kontrolü vb. gibi avantajlar sunarak geleneksel bulut depolama hizmetlerine alternatif bir çözüm sunar.

Storj (STORJ) Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Storj (STORJ) hakkında biraz daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki bazı soruların cevaplarına bakmak faydalı olacaktır.

STORJ token midir? Yoksa coin midir?

Coin, kendi blokzinciri üzerinde oluşturulmuş kripto para birimidir. Token ise, kendi blokzincirine sahip olmayan ve mevcut bir blokzinciri üzerinde oluşturulan kripto para birimidir. Storj’un kendi blokzinciri olmadığı için tokendir.

STORJ token hangi blok zincir üzerindedir?

STORJ token, Ethereum blokzinciri üzerinde yer alır ve ERC-20 akıllı sözleşmesiyle oluşturulmuştur.

STORJ token madenciliği yapılıyor mu?

Klasik anlamda bir madencilikten söz edilemez. Fakat, sistemdeki düğümleri oluşturan kullanıcılar; Verileri barındırması ve barındırdıkları verilerin güvenliğini sağlaması karşılığında STORJ token ile rastgele bir şekilde ödüllendirilir.

STORJ token nasıl alınır?

STORK token satın almak için ICRYPEX’te üyelik oluşturulması yeterlidir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra STORJ token dahil olmak üzere diğer kripto para birimleri hızlı, kolay ve güvenli şekilde alınıp satılabilir.

ICRYPEX’e Nasıl Üye Olunur?

Tarayıcıdan www.icrypex.com adresini ziyaret ettikten sonra sayfanın sağ üst tarafındaki “ÜYE OL” butonuna tıklayabilir, gerekli bilgileri doldurduktan sonra üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Mobil cihazlardan ise öncelikle;

Andorid kullanıcıları buraya tıklayarak, Apple kullanıcılar buraya tıklayarak, HUAWEI kullanıcıları ise buraya tıklayarak uygulamamızı indirebilirler. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra sol üst taraftaki menü ikonuna tıklayabilir, ardından “ÜYE OL” kısmına tıklayarak gerekli bilgileri doldurabilir ve üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...
ADA Coin Nedir? Cardano (ADA) Projesi
Blok zinciri teknolojisinin sınırlarını zorlayan Cardano, kripto dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran projelerden biri. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde, yenilikçi bir platform olan Cardano’nun güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital ekosistem yaratma amacına nasıl odaklandığını görecek ve “ADA coin nedir?” sorusunun izini süreceksiniz. Piyasa hacmine göre kripto para dünyasında...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın