Waves, kullanıcıların kendi tokenlerini oluşturması, merkezi olmayan uygulamalar (DApps) hazırlayabilmesi, akıllı sözleşmeler yürütülmesi için geliştirilen kullanımı kolay çok amaçlı bir blokzincir platformudur. Waves platformunun yerel kripto para birimi projenin yine kendi ismini taşıyan WAVES’dir. Bu yazımızda Waves nedir, Waves ne işe yarar, Waves avantajları nelerdir gibi sorulara cevap arayacağız.
Waves Nedir? Ne İşe Yarar?
Waves platformu ile Web 3.0 temelli merkeziyetsiz uygulamalar (DApps) ve akıllı sözleşmeler geliştirilmesinin yanı sıra kullanıcılar kendi özel tokenlerini de oluşturabilirler. Bu, programlama alanında çok az bir bilgiyle kripto para birimi geliştirilebileceği anlamına gelir. Waves platformunda kullanıcılar kolay bir şekilde oluşturduğu kripto para birimlerinin ticaretini de gerçekleştirebilirler.
Ethereum üzerinde ERC-20 akıllı sözleşmeleriyle token oluşturulması evet mümkündür. Waves’in buradaki farkı ise kullanıcıların kodlama bilgisine sahip olmadan bu işlemi gerçekleştirebilmesidir. Kullanıcılar komut dosyalarına başvurarak kripto para üretimi gerçekleştirebilirler. Üstelik üretilen bu kripto para birimlerinin tamamı Waves’e ait olan WAVES.Exchange isimli yerleşik merkeziyetsiz borsasında (DEX) yer alır. Waves, Proof of Stake modelini destekler. Bu sayede kullanıcılar Waves tokenlerini stake edebilir, piyasa değerinin yükselmesi haricinde de gelir elde edebilir. İlave olarak Waves projesinin Proof of Stake modelini benimsemesi, karbon ayak izini düşürmek istediklerinin de bir yansımasıdır.
Waves platformunun yerel kripto para birimi olan WAVES, platformun genel işleyişi ve ekosistemini desteklemek için kullanılır. Bu kapsamda değer transferi, işlem ücreti, DApp geliştirme, token oluşturma, indirim ve ayrıcalıklardan faydalanma gibi kavramlar yer alır.
Waves Hangi Avantajları Sunar?
Waves projesi, kullanıcılar ve geliştiriciler için bir dizi avantajların sunulduğu dikkat çekici bir bir platformudur. Blokzincir teknolojisini daha erişilebilir hale getirmeye yardımcı olan bu avantajlara bakmak gerekirse:
Hızlı İşlem Süresi:
Waves platformu, yüksek işlem hızını beraberinde getirir. Waves-NG adını taşıyan özel konsensüs mekanizmasıyla blok üretim hızını artırır ve dakikada binlerce işlemi işleyebilir. Hız ve verimli işlem süreçleri için bu yönteme başvurulur.
Düşük İşlem Ücreti:
Waves platformunda gerçekleştirilen işlemler karşılığında talep edilen ücretler düşüktür. Hesaplarını yöneten ve işlem gerçekleştiren kullanıcılar bu süreci düşük maliyetlerle sürdürür. Örnek vermek gerekirse; ERC-20 tokenlerinin Waves platformuna transfer işlemleri uygun maliyetlerle gerçekleşir.
Kolay Token Oluşturma:
Waves platformunda kullanıcıların kendi tokenlerini oluşturulması her anlamda kolaydır. Waves’in kullanıcı dostu arayüzü kullanılarak derinlemesine teknik bilgiye ihtiyaç duyulmadan token oluşturulabilir.
Merkeziyetsiz DApp Geliştirme:
Waves platformu, merkeziyetsiz uygulamaların (DApps) geliştirilmesine destek verir. Aynı zamanda platform üzerinde akıllı sözleşmeler yazılabilir. Geliştirilen merkeziyetsiz uygulamalar ve yazılan akıllı sözleşmeler bu platformda kullanıcılarla paylaşılabilir. Bu sayede geliştiriciler geniş bir ekosistemde çalışabilir ve projelerini gerçekleştirme fırsatı yakalayabilirler.
Güvenlik:
Waves platformu, ileri düzey güvenlik önlemleriyle kullanıcı varlıklarının saklanması için korunaklı bir alan sunar. Akıllı sözleşmelerin denetimine yönelik sağladığı güvenlik mekanizmalarıyla da gizlilik her zaman ön plandadır.
Waves Nasıl Çalışır?
Waves, kendi blokzinciri üzerinde tam ve hafif olmak üzere iki farklı düğüm yazılımının çalıştırılmasına imkan verir. Tüm işlem geçmişi tam düğümler tarafından korunur. Hafif düğümler ise işlem onayı ve ağ içerisindeki etkileşimler için tam düğümlere bağlıdır.
Waves dağıtılmış ağını senkronizesini sağlamak için kiralık hisse kanıtı (LPoS) olarak bilinen hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmasının bir çeşitlemesine başvurur.
Waves LPoS Blok Zinciri
Geleneksel bir hisse kanıtı modelinde tokenleri kilitlemeyi seçen tüm düğümler blok zincirine blok eklemeye müsait olabilir. Bir düğümün bir bloğu ekleyebilme ihtimali, bir düğümün özel bir sözleşmede kilitlediği sanal para miktarına bağlı olarak ekseriyetle yükselir veya düşer.
Düğümler, LPoS sayesinde bakiyelerini tam düğümlere kiralama opsiyonuna sahiptir. Bundan, bir ileriki bloğu ortaya çıkarmak için tam düğüm seçildiğinde ve karşılandığında, seçili düğüme token kiralayan düğümlerin belirli bir ödeme yüzdesi kazandığı anlamı çıkarılır.
Waves – NG
Bir sonraki bloğu üretmek için hangi düğümün doğru olduğunu belirleyen protokol Waves – NG olarak adlandırılır. Bu, Bitcoin (BTC) için birinci sırada önerilen (ancak reddedilen) bir fikrin değiştirilmiş şeklidir.
Waves – NG, Waves blok zincirini temel bloklar ve mikro bloklar olmak üzere iki bloğa ayırır.
Temel bloklar gelişigüzel seçilen bir hisse kanıtı madencisi tarafından yaratılır. Bu blokta yer alan genel anahtar, diğer düğümler tarafından işlemleri içeren çok sayıda mikro blok oluşturmak için tercih edilir.
Akıllı Varlıklar
Waves blok zincirinin merkezinde Waves’e özgü programlama dili olan Ride’de yazılı bir komut dosyasıyla “Akıllı Varlıklar” tokenleri oluşturma özelliği vardır. Bir komut dosyası ekleyerek herhangi bir tokene işlevsellik verilebilir. Waves, kullanıcıların herhangi bir programlama alanında tecrübeye sahip olmadan belirteç yayınlamasına imkan verdiğinden, işlemlere ilave olarak tokenler ve sonraki transferler yapılır. Blok zincirinin üst kısmına uzantı olarak yüklenen eklentilerle değişik işlem türleri sunulur.
Waves Kurucuları Kimlerdir?
Waves platformu 2016 yılında Ukraynalı bir bilim insanı olan Alexander Ivanov tarafından kurulmuştur. Alexander Ivanov, iş, bankacılık ve kamu yönetimi sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak için başarılı teknoloji şirketleri, projeler ve ürünler oluşturarak blokzincir alanında ün kazanmıştır. On yıldan uzun bir süre elektronik ödeme mekanizmalarını geliştirdikten sonra Waves platformunu kurmuştur.
Alexander Ivanov, token oluşturma işleminin ve bir kripto para oluşturulduktan sonra borsada listeleme sürecinin zorluğunun farkındaydı. Tüm bu süreçleri herkes için kolaylaştırmak amacıyla Waves projesini hayata geçirdi.
Toparlamak gerekirse Waves, benzersiz özellikleri ve avantajlarıyla kripto para dünyasında dikkat çeken bir platform haline gelmiştir. Bu projenin kripto para birimi olan WAVES, Waves blokzincirinin temel taşıdır.
Waves platformu, kullanıcıların kendi tokenlerini oluşturma ve yönetme konusunda da büyük bir esneklik sunar. Kullanıcılar, platform üzerinde kendi tokenlerini oluşturabilir ve bu tokenleri ticaret yapmak, projelerinde kullanmak veya diğer amaçlar için kullanabilirler. Bu özgürlük ve kolaylık, proje geliştiricilerin ve işletmelerin Waves platformunda kendi token tabanlı ekonomilerini oluşturmaları için onları harekete geçirir. Waves platformu, kullanıcı dostu araçları, hızlı işlem süreleri ve düşük maliyetlerle bu hedefe katkıda bulunur.
Waves platformunun daha da büyümesi, blokzincir teknolojisinin daha geniş kitlelere ulaşabilmesine ve bu alanda yeni projelerin doğmasına vesile olabilir.
Waves (WAVES) Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Waves hakkında biraz daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki bazı soruların cevaplarına bakmak faydalı olacaktır.
WAVES token midir? Yoksa coin midir?
Coin, kendi blokzinciri üzerinde oluşturulmuş kripto para birimidir. Token ise, kendi blokzincirine sahip olmayan ve mevcut bir blokzinciri üzerinde oluşturulan kripto para birimidir. WAVES, kendisine ait bir blockchain yapısına sahip olduğu için coindir.
WAVES coin hangi blok zincir üzerindedir?
WAVES coin, kendi blokzincir ağı üzerinde yer alır. Bu nedenle ERC-20 veya ERC-721 gibi standart token protokolleri yerine Waves’in kendi standartlarına dayanır.
WAVES coin madenciliği yapılıyor mu?
Waves’in konsensüs mekanizması, madencilik yerine farklı bir yaklaşım olan “Leased Proof of Stake” (LPoS) olarak tanınale bir sistemdir. Waves ağında madencilik donanımı veya enerji tüketimi gerektiren geleneksel bir madencilik süreci yerine coin sahipleri “leasing” yaparak ağın güvenliğine katkıda bulunurlar ve ödüllerini alırlar. Bu neden WAVES, madenciliği yapılmayan bir kripto para birimidir.
WAVES coin nasıl alınır?
WAVES coin satın almak için ICRYPEX’te üyelik oluşturulması yeterlidir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra WAVES coin dahil olmak üzere diğer kripto para birimleri hızlı, kolay ve güvenli şekilde alınıp satılabilir.
ICRYPEX’e Nasıl Üye Olunur?
Tarayıcıdan www.icrypex.com adresini ziyaret ettikten sonra sayfanın sağ üst tarafındaki “ÜYE OL” butonuna tıklayabilir, gerekli bilgileri doldurduktan sonra üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.
Mobil cihazlardan ise öncelikle;
Andorid kullanıcıları buraya, tıklayarak Apple kullanıcılar buraya tıklayarak, HUAWEI kullanıcıları ise buraya tıklayarak uygulamamızı indirebilirler. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra sol üst taraftaki menü ikonuna tıklayabilir, ardından “ÜYE OL” kısmına tıklayarak gerekli bilgileri doldurabilir ve üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.