Yapay Zeka Coinleri Ne İşe Yarar? En Popüler AI Coinleri Nelerdir?

Son birkaç yıldır daha da popülerleşen ve popülerliğini de koruyacak gibi görünen yapay zeka, bilgisayar sistemlerine ve programlara insan benzeri zekâ ve öğrenme yetenekleri kazandırmak amacıyla tasarlanan bir disiplindir. Günümüzde birçok alanda kullanıldığı gibi blockzincir alanında da yerini almıştır. Yapay zeka coinleri de bu doğrultuda değer kazanmaktadır. Bu yazımızda yapay zekanın ne olduğuna, yapay zekanın blokzincirdeki rolüne ve popüler yapay zeka coinleri olarak hangi kripto para birimlerinin bulunduğuna, hangi amaçla yapay zeka coinleri kullanılabileceğine ve yapay zeka trendinin hangi yönde olduğuna bakacağız. “Yapay zeka nedir?” sorusuyla yazımıza başlayabiliriz.

Yapay Zeka (AI) Nedir?

AI (Artificial Intelligence) olarak bilinen ve Türkçeye yapay zeka olarak geçen bu kavram, insan zekâsının bazı yönlerini taklit etme yeteneğiyle donatılmıştır. Adeta büyük bir beyin gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Günümüzde geldiği konum itibariyle de oldukça başarılı sonuçlar ortaya koyduğu görülmektedir.Yapay zeka temelde, bilgisayarların verileri analiz etmesi, örüntüleri tanıması, kararlar alması ve öğrenme süreçlerini gerçekleştirmesi için algoritma ve teknikler geliştirmektir.

Adeta bir öğrenci gibi öğrenmesi hiç bitmez, deneyimlerden faydalanır ve kendini geliştirmeye sürekli devam eder. Bu kapsamda da sözcükleri anlayabilir, resimleri görebilir, müzikleri duyabilir ve hatta lisanları konuşabilir. Yapay zeka, sağlık, otomotiv, perakende, finans ve eğitim gibi birçok sektörde kullanılmakta ve dahil olduğu her sektöre verimlilik, inovasyon ve iyileşme potansiyeli sunmaktadır. Gelecekte, daha da fazla alanda yapay zeka kullanımının artacağı öngörülmektedir. Yapay zeka teknolojisi, blokzincir teknolojisinde yapay zeka coinleri olarak tanımlanan kripto para birimleriyle faaliyet gösterir.

Yapay zeka, insanlara yardım etmek ve hayatı kolaylaştımak adına son derece yeteneklidir. Bilim kurgu filmlerinde bir kavram olmaktan çoktan çıktı ve günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi. Tıpkı blokzincir teknolojisi gibi.

Yapay Zeka Teknolojisinin Blokzincir Alanında Rolü Nedir?

Yapay zeka uygulamalarının global anlamda büyük bir popülariteye ulaşması kripto para sektörüne de yansıdı. Yapay zeka ve blokzincir farklı teknolojiler olsa da bu, birbirleriyle etkileşime girmelerine engel değildir. Hatta bu anlamda yapay zekanın blokzinciri beslediği söylenebilir. Yapay zeka coinleri ise blokzincir üzerindeki yapay zeka projelerinin yakıtı olarak tanımlanabilir. Yapay zekanın blokzincir alanındaki rolüne birkaç başlıkta bakabiliriz.

Akıllı Sözleşmeler:

Blokzincir teknolojisi, programlanabilir ve otomatikleştirilebilir akıllı sözleşmeleri destekler. Bu sözleşmeler, belirli şartlar sağlandığında kendi kendine çalışan ve sonuçlarını kaydeden yazılım protokolleridir. Akıllı sözleşmelerin işlevsellik ve otomasyon yetenekleri yapay zeka sayesinde artırılabilir. Örnek vermek gerekirse: Yapay zeka algoritmaları, akıllı sözleşmelerin daha karmaşık ve değişken koşullara uyum sağlamasını ve karmaşıklık yüzdesi fazla olan iş süreçlerini yönetmesini sağlayabilir.

Veri Doğrulama ve Güvenlik:

Blokzincir, merkezi olmayan bir veritabanı olarak bilinir. Veri güvenliğinin sağlanması ve bütünlüğünün korunması konusunda önemi büyüktür. Yapay zeka, verilerin doğrulanması ve sahteciliğin tespit edilmesi gibi konularda blokzincire destek olabilir. Mesela, yapay zeka algoritmaları, veri analizi ve modelleme gerçekleştirerek blokzincir üzerindeki verilerin bütünlüğünü gözden geçirebilir ve sahtecilik girişimlerini ortaya çıkarabilir.

Veri Analizi ve Tahmin:

Blokzincir teknolojisi, büyük miktarda veriyi depolama ve işleme yetkinliğine sahiptir. Yapay zeka, bu verilerin analiz edilmesi, örüntülerin tanınması ve ileriye yönelik tahminlerin yürütülmesi gibi konularda blokzincire yardımcı olabilir. Blokzincir üzerinde yer alan verilerin yapay zeka algoritmalarıyla incelenmesi sayesinde daha iyi kararlar alınabilir, tehlikeler öngürülebilir ve işletmelerin performans tarafındaki becerileri iyileştirilebilir.

Ölçeklenebilirlik ve Performans:

Blokzincir fazlasıyla güçlü bir teknolojiye sahip olsa da, bazen ölçeklenebilirlik ve performans sorunları yaşanabilmektedir. Bu problemleri çözümleyebilmek için yine yapay zekaya başvurulabilir. Örneğin, yapay zeka algoritmaları, blokzincir ağlarının verimliliğini yükselme, işlemlerin hızını iyileştirme ve ağın ölçeklenebilirliğini artırma gibi konularda destekleyici olabilir.

Yapay Zeka Coinleri Hangi Amaçla Kullanılır?

Elinde yapay zeka coinleri bulunduran kullanıcılar yapay zeka projelerinde birçok eylem gerçekleştirebilmektedir. Finansman sağlama, kullanım hakkı elde etme, veri paylaşımı ve doğrulama gerçekleştirme, teşvik mekanizması oluşturma, ödeme yapma gibi amaçlarla yapay zeka coinleri kullanılabilir.

Kripto Para Sektöründeki Yapay Zeka Trendi Ne Yönde?

İşleyişinde yapay zekaya başvuran veya doğrudan yapay zeka kullanımı özelinde geliştirilen birçok yapay zeka projesi bulunmaktadır. Yapay zekanın her geçen gün popülerleşmesiyle bu projelerin sayısı da hızla artmaktadır. Bu gelişmeler beraberinde yapay zeka coinleri sayısını da artırmaktadır. Yapay zeka alanında gerçek anlamda değer üreten projeler olabileceği gibi, bir amaca hizmet etmediği için yatırımcıları zarara uğratabilecek yapay zeka coinleri de olabilir. Bu nedenle yapay zeka alanındaki kripto para projeleri her ne kadar yükseliş trendinde olsa da, yapay zeka coinleri alanında yatırım yapmadan önce derinlemesine bir araştırma yapılması son derece kıymetlidir.

Kripto Para Piyasalarında Hangi Yapay Zeka Coinleri Popüler?

Kripto para piyasalarında piyasa değerine göre en popüler yapay zeka coinleri hangisi diye düşünüldüğünde, bu yazının yazıldığı tarihi dikkate alarak aşağıdaki 10 kripto parayı söyleyebiliriz.

1- The Graph (GRT)

The Graph (GRT), Google’ın web sitelerindeki verileri indekslemesine ve sorgulamasına benzer bir şekilde blokzincir tarafından iletilen verileri indekslemeye ve sorgulamaya yönelik geliştirilmiş bir protokoldür. Blokzincir verilerini indekslemek kolay olmasa da The Graph (GRT), verileri daha küçük “alt grafikler” halinde düzenleyerek bunu değiştirmeyi amaçlamaktadır.

2- Render Token (RNDR)

Render Token (RNDR) , dağıtık bir GPU (Grafik İşlem Birimi) oluşturma ağıdır. Bilgisayar grafikleri, animasyon, film yapımı, oyun geliştirme ve diğer görsel efekt uygulamaları alanında render işlemi yürütenler yüksek GPU kullanımına ihtiyaç duyarlar. Render Token (RNDR), render işlemleri gerçekleştirmek isteyenleri, GPU kapasitelerini paylaşmak isteyenlerle bir araya getirmeyi amaçlar.

3- Injective Protocol (INJ)

Injective Protocol (INJ), kullanıcılara zincirler arası marj ticareti, türev ürünler ve forex vadeli işlem ticareti sunan merkezi olmayan bir borsadır. Katman-1 blokzinciri ağı olan Injective Protocol (INJ), yapay zekayı (AI) sistemlerine entegre ederek güçlü bir “tak ve çalıştır” finansal altyapı sunuyor.

4- SingularityNET (AGIX)

SingularityNet (AGIX), sadece bir kripto para projesi olmakla yetinmeyen ve çok daha fazlasını ortaya koyan bir ekosistemdir. Temelde ise merkeziyetsiz bir yapay zeka pazarı oluşturan platformdur. Sunduğu pazar sayesinde isteyen herkes AI alanındaki hizmetlerini kolayca oluşturabilir, paylaşabilir ve bunların sonucunda gelir elde edebilir.

5- Oasis Network (ROSE)

Oasis Network (ROSE), merkeziyetsiz bir Katman-1 blokzinciri ağıdır. Oasis Network (ROSE), veri gizliliği odaklı bir yaklaşım benimser ve akıllı sözleşmelerin çalıştığı bir platform olarak kullanıcılarına güvenli bir ortam sunar. Ölçeklenebilirlik anlamında da bir Ethereum (ETH) alternatifi olarak kabul edilebilir.

6- Fetch.ai (FET)

Fetch.ai (FET), yapay zeka ve blokzincir teknolojilerinin birleşmesiyle kendi kendine işleyen dijital ekonomiler geliştirmeyi hedefler. Fetch.ai (FET), merkezi olmayan problem çözme için ML (Machine Learning)/AI (Artificial Intelligence) çözümlerini dağıtma amacıyla benzersiz bir akıllı sözleşme yeteneği sunar. Fetch.ai (FET), ağ içerisinde bulunan nesnelerin interneti (IoT) gibi çeşitli hizmet ve teknolojilere erişmek maksadıyla kullanılır.

7- Ocean Protocol (OCEAN)

Ocean Protocol (OCEAN), hem bireysel kullanıcı hem de işletme olarak veri üreticileri ile bu üretilen verileri satın almak isteyen tüketicileri bir araya getirir. Merkeziyetsiz bir veri alışverişi platformu olan Ocean Protocol (OCEAN), veri ticaretinin gerçekleştiği bir pazar yeridir. Kullanıcıların ulaşılması zor ve maliyetli olan verilere kolay ve uygun fiyatlı şekilde erişebilmesini hedefler.

8- iExex RLC (RLC)

iExec RLC, bulut teknolojisi kullanılarak hesaplamaları ağda bulunan diğer bilgisayarlar ile paylaşır. Temelde bulut kaynakları için kullanıcılara pazar yeri oluşturur. iExec RLC, hem bireylere hem de kurumsal şirketlere altyapı olanağı sunar. Bu sayede kullanıcılar bulut işlem gücünden faydalanabilir. Blokzincir teknolojisi sayesinde bu hizmet bulut sağlayıcılarına kıyasla daha uygun maliyetlerle sunulur.

 9- inSure DeFi (SURE)

inSure DeFi (SURE), sigorta hizmetlerinin merkezi olmayan bir şekilde sunulduğu bir DeFi (Merkezi Olmayan Finans) projesidir. inSure DeFi (SURE), sigorta sektöründe daha şeffaf, erişilebilir ve verimli bir yaklaşım sunmayı hedeflemektedir. inSure DeFi (SURE) ile kullanıcılar hem itibari hem de dijital para birimlerinde sahip oldukları portföylerini sigortalayabilirler.

10- OriginTrail (TRAC)

OriginTrail (TRAC), tedarik zincirleri için yönetim ve veri entegrasyonu alanında bir blokzincir protokolüdür. OriginTrail (TRAC), tedarik zincirleri arasındaki veri paylaşımını güvenli hale getirmek için geliştirilmiştir. Şirketlerin, kuruluşların ve hatta diğer blockzincir ağlarının, tamamen merkeziyetsiz bilgi grafiği ağında verileri hızlı ve güvenli bir biçimde paylaşmasına imkan sağlar.

Toparlamak gerekirse yapay zeka, blokzincir üzerinde veri analizi, öngörü modelleri, otomatik karar mekanizmaları ve daha fazlasını sağlar. Blokzincir ise, yapay zeka algoritmalarının güvenliği, veri gizliliği ve izlenebilirliği gibi temel zorlukları ele alır.

Hem yapay zeka hem de blokzincir teknolojisi, bireysel olarak büyük bir potansiyele sahiptir. Birbirleriyle etkileşime girmeleriyle ortaya güçlü bir sinerji çıkar. Bu sinerji, birçok sektörde devrim niteliğinde sayılabilecek değişikliklerin yolunu açabilir. Yapay zeka ve blokzincir teknolojisinin etkileşime girmesi, aynı zamanda adil ve sürdürülebilir bir geleceği de destekleyebilir.Yapay zeka ve blokzincir teknolojisi arasındaki ortaklıkla hem sektörlerde hem de insanların günlük yaşam dinamiklerinde olumlu değişiklikler gözlemlenebilir. Yapay zeka coinleri ise bu amaç doğrultusunda kullanılabilir.

Yapay Zeka Coinleri Nasıl Alınır?

Kripto para dünyasında giderek daha popüler hale gelen bir varlık sınıfı olan yapay zeka coinlerini satın almak için ICRYPEX’te üyelik oluşturulması yeterlidir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra yapay zeka alanındaki kripto para birimleri hızlı, kolay ve güvenli şekilde alınıp satılabilir.

ICRYPEX’e Nasıl Üye Olunur?

Tarayıcıdan www.icrypex.com adresini ziyaret ettikten sonra sayfanın sağ üst tarafındaki “ÜYE OL” butonuna tıklayabilir, gerekli bilgileri doldurduktan sonra üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Mobil cihazlardan ise öncelikle;

Andorid kullanıcıları buraya tıklayarak, Apple kullanıcıları buraya tıklayarak, HUAWEI kullanıcıları ise buraya tıklayarak uygulamamızı indirebilirler. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra sol üst taraftaki menü ikonuna tıklayabilir, ardından “ÜYE OL” kısmına tıklayarak gerekli bilgileri doldurabilir ve üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

ICO Nedir? Neden Yapılır? Initial Coin Offering Neden Yapılır?
Kripto para dünyasında yenilikçi projelere yatırım yapmanın en popüler yollarından biri olan ICO’lar, yatırımcıların her zaman ilgisini çekiyor. Peki, tam olarak ICO nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor? Erkan aşamada yatırım yapanlara devasa kar elde etme şansı tanıyan bu sistem hakkında daha fazlasını keşfetmek isteyenleri keyifli bir içerik bekliyor. ICO ne demek başlığıyla, rehber niteliğinde yazımıza...
CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın